Насловна Мозаик Ево како звучи српски валцер у крцатом амфитеатру у Берлину (ВИДЕО)

Ево како звучи српски валцер у крцатом амфитеатру у Берлину (ВИДЕО)

0
ПОДИЈЕЛИ

Ремек дело „Таласи Дунава“ румунског композитора српског порекла Јована Ивановића извео је на феноменалан начин сјајни виолиниста Андре Риеу.

Andre Rieu izvodi valcer Talasi Dunava 620x350 Ево како звучи српски валцер у крцатом амфитеатру у Берлину (ВИДЕО)

Концерти класичне музике изводе се свакодневно широм света, а махом су изетно посећени. Пре неколико година, у испуњеном амфитеатру “Wалдбухне” у Берлину, чувени виолиниста Андре Риеу одлучио је да изведе и један српско-румунски валцер.

У питању је класично дело под називом “Таласи Дунава” композитора Јована Ивановића (Ион Ивановици на румунском језику). Цео амфитеатар је уживао у извођењу овог ремек-дела, а Риеу и његов оркестар добили су велики аплауз.

Да подсетимо, Јован Ивановић је био румунски композитор српског порекла. Родио се у Темишвару 1845. године а од малих ногу се интересовао за музику. Током живота био је вођа војног оркестра, а учио је од Емила Лера, који је био један од најзначајнијих музичара друге половине 19. века. Преминуо је 1902. године у Букурешту.

Његово најзначајније музичко дело био је валцер “Таласи Дунава”, а ова композиција изводи се и дан данас широм света. Ивановић је компоновао преко 350 композиција, његови радови објављени су у 60 земаља широм планете, а 1889. године добио је награду за марш у Паризу.

Погледајте како је Андре Риеу извео валцер “Таласи Дунава”:

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here