Насловна Политика Москва: Одлука ЕУ за жаљење

Москва: Одлука ЕУ за жаљење

0
ПОДИЈЕЛИ

Стални представник Русије при Европској унији Владимир Чижов оцијенио је да је њена одлука да продужи санкције Русији до септембра „за жаљење“.

64075623544e1783d8a43523943751 640x480 409x306 Москва: Одлука ЕУ за жаљење

„Посматрајући ствари на тако ограничен начин, ЕУ уствари додатно тестира наше партнерство – партнерство између Русије и ЕУ, што је за жаљење“, рекао је Чижов, коментаришући јучерашњи састанак шефова дипломатије ЕУ на коме је донијета одлука о продужавању санкција Москви. Он сматра да су „сви елементи реакције ЕУ на ситуацију у Украјини погрешни“.

„Критике према Русији су доминантан елемент. Као да је Русија, а не власти у Кијеву уз прећутан пристанак ЕУ, дозволила крвопролиће на истоку Украјине“, рекао је он.

„Могерини је, сумирајући јучерашњи састанак, изабрала три компоненте у реакцији ЕУ на погоршање ситуације у источној Украјини. На жалост, све три су погрешне“, истакао је руски званичник.

Чижов је навео и да руски предсједник и шеф диломатије сматрају да питање санкција треба да ријеши сама ЕУ јер је „ријеч о проблему који је сама створила“.

Zastava EU Rusija 600x388 409x264 Москва: Одлука ЕУ за жаљење

„Ми нисмо и нећемо имати било какве разговоре са Унијом о санкцијама“, рекао је руски амбасадор.

Он каже и да је позив да се примјени договор из Минска у контрасту са изјавама које се чују из Кијева да више нису задовољни тим споразумом и да је неопходан нови формат, преноси Тас с.

„И док се чују ове изјаве, гранатирање Доњецка, Луганска, Горловке се наставља“, упозорио је Чижов.

Шефови дипломатија ЕУ су јуче на ванредном састанку у Бриселу одлучили да се продуже санкције Русији због погоршања ситуације на истоку Украјине и њеног одбијања да поштује споразум из Минска. Санкције се односе на 132 руска и украјинска функционера, прецизирала је висока представница ЕУ Федерика Могерини и најавила да ће шефови држава и влада ЕУ, који у Бриселу треба да се састану 12. фебруара, поново размотрити ситуацију на терену и потребу за увођењем нових рестриктивних мјера према Русији.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here