Насловна Мозаик Емиру Кустурици и Галерији Матице српске награда „Мати Ангелина“

Емиру Кустурици и Галерији Матице српске награда „Мати Ангелина“

1
ПОДИЈЕЛИ
Мати Ангелина Бранковић

Галерија Матице српске из Новог Сада и идејни творац Андрићграда Емир Кустурица овогодишњи су добитници награде „Деспотица мати Ангелина“ за допринос љепоти и достојанству живота коју додјељују Епархија сремска и Радио-телевизија Војводине, уз подршку Матице српске.

Награда у славу српске деспотице, задужбинарке и светице Ангелине Бранковић – преподобне мати Ангелине, прве три године додјељивана је за најбољу објављену књигу на српском језику, и то пјесницима Ђорђу Николићу, Матији Бећковићу и Рајку Петрову Ногу.

Овог љета та награда је прерасла књижевни контекст, те ће се убудуће додјељивати институцији и заслужном појединцу за њихова дјела и активности којима доприносе љепоти и достојанству живота, јавила је РТВ.

Лауреатима ће награду уручити Његово преосвештенство епископ сремски Василије у петак, 11. августа, уочи Дана Свете мајке Ангелине, на Умјетничком бдењу у порти фрушкогорског манастира Крушедол, задужбине посљедњих сремских деспота Бранковића, из лозе Немањића.

emir kusturica andricgrad 740x3801 409x241 Емиру Кустурици и Галерији Матице српске награда „Мати Ангелина“

Свечаност уручења награде „Деспотица мати Ангелина“, јединствене на српској умјетничкој сцени, увеличаће драмски писац Душан Ковачевић, глумци Ивана Жигон, Новак Билбија и Гордана Ђурђевић Димић, музички умјетници Биљана Крстић и „Бистрик“, те ансамбл „Сербоплов“ који широм Европе проноси стару српску грађанску музику.

obnova fasade galerije matice srpske 09 409x183 Емиру Кустурици и Галерији Матице српске награда „Мати Ангелина“
Галерија Матице Српске

Извор: РТРС,ИСКРА

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here