Насловна Политика Џозеф: Американци (не) руше Вучића!?

Џозеф: Американци (не) руше Вучића!?

3
ПОДИЈЕЛИ

Едвард Џозеф, професор Универзитета „Џонс Хопкинс“ каже да је мало вероватно да су Сједињене Државе део неке завере у циљу збацивања Александра Вучића са власти преко Македоније.

Спекулације да иза, наводног, обавештајног деловања против Србије стоји амерички амбасадор у Скопљу Џес Бејли у циљу рушења Александра Вучића, Џозеф тумачи типичном балканском теоријом завере.

„Сматрам да се ради о типичној балканској теорији завере, те да као и свака спекулација нема никаквог основа и смисла,“ рекао је Џозеф у интервјуу Радио Слободна Европа.

Истина је, заправо, да је интерес Вашингтона за Балкан драстично смањен, оцењује Џозеф и додаје: „Какво год да је мишљење на Западу о Вучићу, а не мислим да је у свим круговима негативно – додуше вероватно постоји забринутост, као, уосталом, и у случају других балканских политичара – последња ствар коју би САД сада урадиле са овом администрацијом да буду увучене у балканске интриге“.

САД без великог интереса за регион

САД, према његовим речима, једноставно немају великог интереса за збивања у овом региону, што тумачи много већим ризиком по балканске земље.

О недавној посети председника Вучића САД каже да је реч о „веома симболичним гестовима којима се показује да Вашингтон није у потпуности окренуо леђа регији“.

– Међутим, након одласка Пенса из Подгорице нема наговештаја о суштинској промени америчке политике у смислу повећаног интересовања за Балкан – навео је.

Џозеф каже и да је разумљиво да се Београду не свиђа идеја о потпунијој међународној интеграцији, како наводи, независног Косова* и одбацивање тог приступа тумачи продужавањем садашње нестабилнности.

„Стварност није увек пријатна, али њено прихватање је увек продуктивније него одбацивање, рекао је Џозеф, који сматра да би и за Албанце и Србе, цео регион било боље да се Косово* интегрише у међународну заједницу.

Џозеф, некадашњи изасланик Сједињених Држава и Уједињених нација у многим мисијама на Балкану, наиме, тумачи да, као и у случају других отворених питања, попут имена Македоније, нестабилне ситуације у Босни и Херцеговини, пролонгирањем потпуног признања Косова* само би се додатно продубила нестабилност на Балкану, јер се на тај начин подстичу разне политичке комбинаторике и снови, укључујући и о подели што би додатно дестабилизовало Македонију.

Џозеф сматра да постоје два аспекта недавног дипломатског спора Србије и Македоније, а најпре је, каже, очигледна веза са причом о чланству Косова* у Унеску.

Подсетио је да су Македонија и Црна Гора не само признале Косово*, већ да су то, каже, урадиле међу првим земљама.

Спор са Скопљем биће настављен

„Македонија, у којој живи велика албанска популација, има добре односе са Косовом* и међу њима су решена сва гранична питања. Дакле, чланство Косова* у Унеску је веома важан део последњег спора Београда и Скопља“, сматра Џозеф.

Ново је, додао је, у читавој причи то што „не знамо у којој мери је на несугласице две државе утицала промена власти у Македонији“.

Према његовом тумачењу, Београд је очито био наклоњен лидеру ВМРО-а Николи Груевском, који је био премијер читаву деценију, за разлику од тензија у односима са новим председником Владе Зораном Зајевом.

Предвиђа да ће се у сваком случају наставити спор Београда и Скопља око политике према Приштини и то је, тврди, главни узрок последњих проблема у њиховим односима. Говорећи о примени Бриселског споразума који су потписали Београд и Приштина, Џозеф каже да „тај ћорсокак у преговорима сигурно није добар“.

*јужна српска покрајина привремено окупирана, примједба Портала ИН4С

Извор:Интермагазин.рс

3 КОМЕНТАРИ

  1. 1
    0

    Због чега би рушили некога ко извршава све њихове захтеве без обзира да ли задиру у суверенитет Србије? Велеиздајник!!!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here