Насловна Друштво Две оптужнице за ратне злочине после акције „Олуја“

Две оптужнице за ратне злочине после акције „Олуја“

0
ПОДИЈЕЛИ

Због ратног злочина почињених након хрватске војно-полицијске акције „Олуја“ на територији Крајине, загребачко државно тужилаштво данас је подигло две оптужнице против бивших припадника полиције.

Trg bana Jelacica Zagreb 650x487 Две оптужнице за ратне злочине после акције „Олуја“

Kако наводи Хина, оптужнице су подигнуте против Жељка Сачића, ратног помоћника заповедника Штаба специјалне полиције МУП-а, и фрање Дрље, бившег припадника полицијске јединице Лучко, који је у јуну прошле године неправоснажно ослобођен за ратни злочин у Груборима.

Сачић и Дрљо терете се за ратни злочин против цивила који се на ширем подручју Книна и Грачаца догодио 25. и 26. августа 1995. године, објавило је тужилаштво на својим интернет страницама, не откривајући идентитет, већ само године и ратне функције оптуженика.

Тужилаштво истиче да се злочин догодио „за време трајања оружаног сукоба између оружаних снага Републике Хрватске и српских паравојних формација“, а након што је издата заповест јединицама специјалне полиције, па тако и Антитерористичкој јединици Лучко, које су требале претражити подручје на ширем подручју Книна од „заосталих
диверзантско-терористичких скупина и минско-експлозивних средстава“.

Сачића тужилаштво терети да је као помоћник заповедника Штаба специјалне полиције МУП-а са седиштем у Грачацу, пропустио да обезбеди ефикасни надзор над поступањем припадника специјалне полиције, у складу са међународним конвенцијама.

„Терети га се да је пропустио осигурати дужни надзор, иако је знао да су поједини припадници АТЈ-а Лучко 25. августа 1995. у засеоку Грубори усмртили шест цивилних особа и запалили већину кућа у селу. Терети га се да је, знајући за наведени догађај и иако је био дужан, пропустио предузети мере и радње да се спријече даља таква поступања и да се починитељи казне, након чега је дозволио да припадници јединице и другоокривљеник као вођа једне од група јединице, наставе акцију током које су 26. августа 1995. запалили више кућа у селу Рамљани на потезу Книн-Дрниш“, наводи тужилаштво.

Осим тога, Сачића терете да је „надлежним полицијским службеницима забранио провођење увиђаја и других службених радњи усмерених на откривање злочина и његових починитеља те је заповеднику јединице издиктирао неистинит извештај према којем је јединица 25. августа 1995. у акцији у селу Грубори наишла на оружани отпор од осам до 10 непријатељских војника, што је имало за последицу лишавање зивота Ђ. К., хапшење С. К. те су запаљене три стаје и једна кућа при чему су погинуле две неидентификоване женске особе и два мушкарца старије доби“.

Тужилаштво тврди и да је такав неистинит извештај достављен Главном стожеру ХВ-а у Загребу.

Оптужница против Сачића и Дрље уследила је седам месеци након што је загребачки Жупанијски суд за злочин у Груборима неправоснажно ослободио Дрљу и његовог саоптуженика Божу Крајину.

У истом се случају требало судити и Игору Бенети, но он никада није сео на оптуженичку клупу, јер је пре почетка суђења нађен обешен, а по службеној полицијској причи се радило о самоубиству.

За злочин у Груборима испрва је био осумњичен и Сачић, но истрага против њега је раздвојена, као и за Дрљу у односу на злочин у Рамљанима за који је сада оптужен.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here