Насловна Политика Додик: Подмукле намере из Сарајева

Додик: Подмукле намере из Сарајева

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник РС Милорад Додик одбацио је предлог о заједничкој изјави лидера БиХ за спремност за спровођење реформи.

377112500548ddb9388086816792880 640x450 Додик: Подмукле намере из Сарајева

Додик је рекао како је предлог изјаве које је председништво БиХ усагласило 31. децембра прошле године уз одлуку да га упути челницима политичких странака због коментара и евентуалних допуна заправо „корак према централизацији БиХ“ те је стога неприхватљива за РС.

Нико не може очекивати да ћемо ми из Републике Српске бити следбеници памети Иванића и (председника Српске демократске странке) Младена Босића у Сарајеву, јер смо се уверили да то и није нека памет„, рекао је Додик, продубљујући тако сукоб с блоком српских странака које учествују у власти на државном нивоу за разлику од његовог Савеза незавиних Социјалдемократа (СНСД) који је у опозицији.

Изјава о преданости политичара у БиХ спровођењу реформи захтев је који је поставила Европска комисија како би на темељу таквог документа одобрила ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању (САА) парафираног још 2007. године.

Такав захтев је политичарима у БиХ током посете Сарајеву у децембру прошле године пренела висока представница ЕУ за спољну и безбедносну политику Федерика Могерини.

Тада је договорено да изјаву напише председништво БиХ, а Иванић је коментаришући раније Додикове критике истакао како је и актуелни председник РС био на том састанку и ћутао, а сада прави проблем.

Додик сада тврди како је проблем то што изјава председништва БиХ наводно не уважава уставни поредак БиХ.

То говори о скривеним и подмуклим намерама према Републици Српској које долазе из Сарајева, а које су прихватили и сами Иванић и Босић подржавајући једну такву изјаву„, рекао је Додик.

Председник СДС-а Босић Додиково је „минирање“ заједничке изјаве окарактерисао као тек још један „напад на све што није политика сукоба у БиХ“.

Заједничка изјава је само декларација спремности да покушамо да изађемо из блата у ком смо сви веома дуго заглављени. То је најмање што је ЕУ могла тражити од БиХ и не видимо никакав проблем у предлогу председништва БиХ„, казао је раније Босић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here