Насловна Поглед Дан независности БиХ је синоним за насиље над Србима

Дан независности БиХ је синоним за насиље над Србима

0
ПОДИЈЕЛИ

BiH mapa entiteti 580x350 Дан независности БиХ је синоним за насиље над Србима

У Федерацији Босне и Херцеговине у недјељу је обиљежен државни празник Дан независности БиХ. Овај празник се не признаје у Републици Српској.

Дан независности се слави у знак сјећања на референдум одржан 1992. године, чији исход је био основ за касније међународно признање БиХ. Прије Босне и Херцеговине, крајем 1990. године одлуку о проглашењу независности од бивше СФРЈ донијела је Република Словенија, а нешто касније, у току 1991. године и Република Хрватска и Македонија.

Референдум о независности Босне и Херцеговине одржан је 29. фебруара и 1. марта 1992. Гласало је укупно 2.073.568 гласача. Излазност је износила 63,6 посто. Од укупног броја оних који су се одазвали на референдум – 99.7 посто било је за независност, а 0,3 посто против.

Српска демократска странка (СДС) је позвала Србе на бојкот референдума  тако да је одлука о државноправном статусу бивше југословенске републике донета без учешћа Срба и притив њихове воље.

Референдумско питање гласило је: Јесте ли за суверену и независну Босну и Херцеговину, државу равноправних грађана, народа БиХ – Муслимана, Срба, Хрвата и припадника других народа који у њој живе?

milorad dodik1 Дан независности БиХ је синоним за насиље над Србима

Високи државни, ентитетски и кантонални званичници положили су вијенце и цвијеће на спомен-обиљежја партизанским јединицама које су ослободиле Сарајево 1945. године, као и на споменике жртвама рата од 1992. до 1995. Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да не постоји Дан независности БиХ и да је 1. март ,,један тужан и трагичан догадај, а за Србе синоним за насиље над њима“.

Када је ријеч о 1. марту, Дану независности БиХ, међу српским политичарима из Републике Српске готово да нема никаквих несугласица, преноси подгоричка Побједа. Без обзира на крупне разлике у односу на друга политичка питања, за велику већину српских политичара 1. март као Дан независности БиХ „не постоји“.

Потврђује то и предсједавајући Предсједништва БиХ, лидер Партије демократског прогреса (ПДП) Младен Иванић. „Референдум о тзв. независности БиХ и убиство српског свата Николе Гардовића 1. марта 1992. године у Сарајеву, трагични су догађаји који означавају почетак рата у БиХ, и због тога Срби никада неће учествовати у обиљежавању тог датума.

BiH Дан независности БиХ је синоним за насиље над Србима

Ако неки празник дубоко иритира и вријеђа РС и српски народ у БиХ, онда је то свакако 1. март. Надам се да ће доћи до сазријевања свијести, посебно код политичара у Сарајеву, да одустану од досадашње непримјерене праксе иритирања и ината, и да ћемо у неком будућем времену компромисом доћи до празника који би били прихватљиви за све народе и грађане БиХ“, истакао је, између осталог, Младен Иванић.

Посланик Савеза независних социјалдемократа (СНСД)  у Представничком дому парламента БиХ, Душанка Мајкић каже да је за њу и њене колеге из СНСД-а 1. март „обичан дан“ и да он „не може бити никакав Дан независности“.

„Оваква БиХ, у којој данас живимо, није настала ни 1945. ни 1992. године, већ даном потписивања Даyтонског мировног споразума. 1. март и данас буди трагична сјећања у свијести српског народа када је, мимо наше воље, организован референдум за независност БиХ.

„Референдум је био нелегитиман, јер у њему нису учествовали Срби, као конститутиван народ. За нас је то датум када је почео рат у БиХ, дан када је на Башчаршији убијен српски сват Никола Гардовић, чиме је послана порука Србима да у таквој БиХ за нас више нема мјеста. Зато Срби неће никада славити тај празник“, каже Душанка Мајкић, подсјећајући да у БиХ нема консензуса око Закона о празницима, због чега свако слави „своје“ празнике.

Etnicka biH 2012 Дан независности БиХ је синоним за насиље над Србима

„Везан сам само за оне датуме који мени лично нешто значе“, каже главни и одговорни уредник медијског портала БУКА Александар Трифуновић.

„Одрастао сам у времену и држави када је државним датумима давана превелика важност. Били су важнији од личних што је погрешно. Испоставило се да та форсирана љубав па и према таквим датумима није донијела ништа доброга. Нисмо их се сјетили кад смо кренули једни на друге, из братства јединства у братоубилачки рат. На исти начин се односимо према датумима који се обиљежавају данас у БиХ. Не значе ми ништа, нити се трудим да успоставим лични однос према њима. По правилу ради се о датумима који у једном дијелу БиХ значе разлог са славље а у другом не. Након 1. марта БиХ је изгубила преко 100.000 људи, а милиони су расељени. Земља је трајно уназађена и дан данас живимо посљедицу тог рата. Заиста не видим разлог да се датуми након којих су потекле ријеке крви славе и обиљежавају као било чији успјех или неуспјех. Ти датуми једино могу бити подсјетник да смо сви изгубили“, каже Трифуновић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here