Насловна Политика Да ли ЕУ тражи Космет кроз све тачке?

Да ли ЕУ тражи Космет кроз све тачке?

0
ПОДИЈЕЛИ

Ketrin Eston i Ivica Dacic1 Да ли ЕУ тражи Космет кроз све тачке?Велика расправа око конципирања преговарачког оквира са Србијом још се води међу земљама чланицама ЕУ. Вријеме цури, па ће се следећих дана дебата још распламсати. Коначна верзија требало би да буде утврђена најкасније до средине следећег мјесеца, а главна расправа води се око тога колико ће се питање Косова уплитатКоликои у процес европских интеграција Србије, преносе Вечерње Новости.

Оно чему теже и Београд, и Европска комисија, која је представила нацрт још љетос, јесте да све што се односи на Косово буде ситуирано у последњем преговарачком поглављу 35, које се односи на ,,остале теме.“ Неке од земаља чланица, међу којима предњаче Немачка и Велика Британија, инсистирају, међутим, да се Косово уплете уздуж и попријеко, од почетка до краја, од статистике, преко телекомуникација, до слободног протока људи и добара, тако да Брисел практично у сваком тренутку може да блокира процес преговарања с Београдом, уколико му се учини да односи с Косовом не напредују жељеним квалитетом и брзином.

Конкретно, према сазнањима ,,Новости“, став Њемачке је да све оно што не буде обухваћено кроз остала преговарачка поглавља, а односи се и на косовски проблем, као што је, на примјер, ток дијалога, тек тад буде додатно пребачено у поглавље 35.

  • Све су шансе да њемачки предлог, ипак, превагне – каже добро информисани извор „Новости“ у врху Европске комисије.

Нико тренутно не зна како ће се заправо косовско питање, и у ком обиму, уплитати у преговарачки процес. То тек треба да се утврди, а вјероватно неће бити превише познато ни по утврђивању коначног облика оквира, већ ће се све, извјесно, конкретно решавати тек у ходу, уз јак притисак пре свега из Берлина, што ће бити још један преседан везан за приступни процес Србије у односу на остале кандидате.

Већ сад је, ипак, познато да ће тема Косова пратити интеграције Србије од самог почетка. Иако се нумеролошки налази на зачељу списка поглавља, ова тема ће бити отворена одмах на почетку, а затворена на самом крају приступног процеса.

Србија је већ одговарајући на упитник Европске комисије јасно разграничила одговоре који се односе на њену ужу територију, све инсистирајући на неповредивости територијалног интегритета. Такав концепт је том приликом био прихваћен, а сада остаје питање како ће се оне земље које инсистирају на стављању Косова у центар преговарачког оквира, понашати овога пута. Односно, хоће ли бити флексибилни када се ради о специфичности односа према Косову које су неке од земаља чланица признале, а друге не, или ће проблем закомпликовати до краја.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here