Насловна Друштво Црна Гора: Без посла 45 одсто младих

Црна Гора: Без посла 45 одсто младих

0
ПОДИЈЕЛИ

Млади у Црној Гори представљају једину старосну групу, чија је незапосленост два и по пута већа од просјечне и скоро три пута већа од незапослености одраслих, показало је истраживање НВО “АДП ЗИД”. Статистика каже да је активних младих од 15 до 24 година у 2014. било близу 26.000.

nezaposlenost ezadar ilustracija Црна Гора: Без посла 45 одсто младих

„Стопа незапослености младих је 45,3 одсто у 2014. и та цифра је врло слична онима из региона. На европском нивоу је 22, 3 одсто, дакле то је дупло више у односу на нас. Не мора да нас тјеши, али постоје земље из Европе, као што су Грчка и Шпанија, у којима је степен незапослености младих 53 одсто“, казала је Светлана Кијевчанин из АДП ЗИД.

Оливера Комар из Агенције специјализоване за истраживање тржишта „Де Факто“ наводи да се током испитивања дошло до закључка да је важан фактор који утиче на запошљавање мјесто живљења.

“Колико утиче чињеница да неко живи у Шавнику, има мања средства да се школује, има слабији интернет, мора више да ради. Ја нијесам вјеровала да то гдје живите утиче у средини колика је Црна Гора, али се испоставило да је тако. Чињеница да живите у неком дијелу Црне Горе вам просто даје или три метра предности или идете десет метара назад, другачија је стартна позиција“, навела је Комар.

Општи проблем је, што се смањује број радних мјеста, образовни системи су јако нефлескибилни – само су неки од закључака истраживања, каже Комар.

„Ако сте тренутно на Косову и имате диплома високог образоваја готово да не можете бити незапослени, код њих је та стопа око 0,3 одсто, за разлику од нас гдје имамо проблем да они са завршеним факултетом нађу посао. Ту видимо једну врсту регионалне разлике“, навела је Комар.

Истраживање је реализовано у склопу регионалног пројекта, који се осим у Црној Гори реализује у БиХ, Србији, Албанији, Косову, Македонији и Турској.

Циљ пројекта, који ће трајати четири године је да се заштите млади од маргинализације, у зависности од социо-економског амбијента и мјеста становања.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here