Насловна Друштво ЦИА надгледала Југославију, СССР, Вијетнам, Блиски исток

ЦИА надгледала Југославију, СССР, Вијетнам, Блиски исток

0
ПОДИЈЕЛИ

Како би обиљежили 75 година картографског одсјека, америчка Централна Обавјештајна Агенција (ЦИА) скинула је ознаку тајности и објавила велики број мапа из периода од четрдесетих година прошлог вијека до данас, преноси хрватски Експрес.

Тајне карте које је користила америчка агенција откривају како су САД надзирале и гледале свијет годинама: током четрдесетих година акценат је био на Јапану и Њемачкој а након Другог свјетског рата пажња је преусмерена ка СССР-у (савезници из рата), Вијетнаму и Блиском истоку, задњих пар декада ка Југославији.

%name ЦИА надгледала Југославију, СССР, Вијетнам, Блиски исток

Као што се може примијетити, скоро да нема државе коју они нису надгледали да касније није почео рат, па се можда може повући веза између надгледаних територија и ратова који су планули након тога.  

„Током посљедњих неколико година, ЦИА и друге обавјештајне агенције ослањају се више на дигиталне мапе и сателитске снимке, него претходних десетљећа када су географи и картографи били кључни за планирање и извођење операција широм свијета. Како су ове мапе за војнике значиле ‘живот или смрт’, њихова апсолутна прецизност је представљала императив,“ пише „Експрес“.

%name ЦИА надгледала Југославију, СССР, Вијетнам, Блиски исток

Током осамдесетих и деведесетих ЦИА је помно посматрала Југославију и њене тадашње републике. 

Карте се могу видјети на ЦИА-ином профилу на Фликру.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here