Насловна Политика Бан наставља да делује у складу са резолуцијом 1244

Бан наставља да делује у складу са резолуцијом 1244

0
ПОДИЈЕЛИ

Генерални секретар УН Бан Ки-мун наставиће да делује у складу са резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, а питање чланства у Унеску решава Генерална конференција те организације, рекла је данас Тањугу Ери Канеко из прес службе генералног секретара УН.

ban ki mun Бан наставља да делује у складу са резолуцијом 1244

Канеко је потврдила да је Бан примио писмо министра спољних послова Србије Ивице Дачића поводом настојања Космета да постане члан Унеска.

„Генерални секретар ће наставити да делује у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедноти УН донете 1999. године. О чланству у Унеску одлуцује Генерална конференција Унеска“, навела је она.

Министар спољних послова Ивица Дачић писао је генералном секретару УН Бан Ки-муну поводом намере Косова да постане чланица Унеска, наводећи у писму да је то за Србију неприхватљиво, јер се Косово не може сматрати државом.

Он је у писму, које је достављено Тањугу из Министарства спољних послова, истакао да Србија није променила позицију у односу на статус покрајине.

„Космет као територија сходно важећој и обавезујућој резолуцији СБ УН 1244 (1999), под управом Уједињених нација, у ком контексту се не може сматрати државом као субјектом међународног права, не може се самим тим квалификовати ни за пријем у Унеско“, истакао је Дачић у писму.

Дачић је подсетио да је од јуна 1990. године, до данас, нападнуто 236 цркава, манастира и других објеката у власништву Српске православне цркве, као културно-историјски споменици, од којих 61 има статус споменика културе, а 18 су од изузетног значаја за државу Србију.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here