Насловна Друштво 80 година од рођења краља рока – Елвиса Прислија

80 година од рођења краља рока – Елвиса Прислија

0
ПОДИЈЕЛИ

Краљ рока, звезда чије име и данас остварује више милиона долара годишње, чувени Елвис Присли рођен је на данашњи дан пре 80 година.

elvis prisli  80 година од рођења краља рока   Елвиса Прислија

Његови обожаваоци обележиће ову годишњицу у Мемфису уз рођенданску торту, филмове и аукцију његове прве возачке дозволе и прве плоче.

Иако је умро 1977. године Присли је и даље један од најпродаванијих уметника свих времена који и даље заслужује титулу краља рока.

Присли је рођен у Тупелу у Мисисипију 1935, а као тинејџер се са родитељима преселио у Мемфис. Своју музичку каријеру је почео када је власник „Сун Рецордс-а“ Сем Филипс, жељан да ширем аудиторијуму приближи звук афро-америчке музике, видео у Прислију потенцијал да то оствари.

У пратњи гитаристе Скотија Мура и басисте Била Блека, Елвис је један од зачетника рокабилија, убрзаног споја кантрија и Р&Б-а.

РЦА Вицтор је са њим потписала уговор по коме ће пуковник Том Паркер бити његов менаџер следеће две деценије. Његов први сингл за ту издавачку кућу „Хеартбреак Хотел“ изашао је у јануару 1956. и одмах је постао хит број један.

Постао је водећа фигура новог рокенрол звука са више јавних појава на телевизији и великих хитова. Његов начин извођења и енергични покрети учинили су га једним од најпопуларнијих извођача, али и најконтроверзнијих.

Присли се поред музике бавио и глумом и углавном је играо у музичким филмовима осредње вредности, али с насловним песмама које су редовно постајале хит.

У периоду од 1957. до 1966. године Присли се налазио на листи 10 најкомерцијалнијих америчких глумаца.

Његов утицај је видљив и на друге музичаре од Битлса, па до Џастина Бибера. „У његовом гласу могао се чути глас Дина Мартина, као и кантри музика“, рекао је музичар Били Лојд. Гитариста Харолд Бредли који је свирао у многим Прислијевим песмама сећа га се као сјајног момка са огромним утицајем.

Године 1977. Присли је доживео срчани удар, али није променио свој начин живота, а већ 16. август пада у дубоку кому због прекомерне употребе дроге. Доктори су покушали да му спасу живот, али нису успели у томе.

Елвис је још за живота постао легенда. За двадесетак година рада објавио је 97 плоча, а на врховима топ-листа провео је чак 996 недеља. И данас Присли има много обожавалаца, људи који га имитирају, који певају и свирају његове песме, док неки чак верују да није умро, већ да се повукао и да живи негде далеко од очију јавности.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here