ИН4С

ИН4С портал

Алексић: Срби на силу Црногорци

budimir_aleksic2

Председник Политичког савјета Нове српске демократије Будимир Алексић позвао је све српске политичке странке и српске националне организације у Црној Гори, али и оне који профилирају грађанску државу и поштују људска права, да се окупе око једног циља и спријече „дискриминацију Срба коју спроводи режим у Подгорици“.

Одузимање идентитета почиње од затирања језика, у овом случају српског. Већ три године чекамо да се састане Комисија за израду наставног програма и преточи у дјело договор опозиционих лидера са бившим премијером Игором Лукшићем како би српска дјеца у Црној Гори коначно могла да уче свој матерњи, српски језик“, каже за „Новости“ Алексић.

Ми смо, додао је он, и уставно обесправљени, јер српски језик није службени и поред чињенице што њиме говори и пише највећи број грађама.

Ово наметање лично доживљавам као насилну асимилацију. И због тога позивам све Србе који су заступљени у партијама, српским институцијама, али и оне друге који се јавно оглашавају у одбрану права ЛГБТ заједнице да дигну глас и помогну најбројнијој језичкој заједници у држави да дође до свог права и слободно учи, пише и говори својим језиком! Црна Гора је земља апсурда, у којој језик доминантне већине није службени. То нема нигде на планети“, указао је Алексић.

Потирање његошевске Црне Горе

Он сматра да је последњи час да се сви Срби од мора до Дурмитора окупе око једног циља одбране идентитета у његошевској Црној Гори.

Највећа државна институција, Црногорска академија наука и уметности, не бави се пројектом израде рјечника српског језика, него црногорског, иако је то ствар политике, а не науке. Зашто ћуте сиједе академске главе над ћерањем српског језика“, упитао је Алексић.

Нијеми су, додао је он,  и над прогоном српских писаца из наставног програма што је све у функцији „чувеног“ идеолошког пројекта стварања новог црногорског човјека, без идентитета и корена.

njegos

Алексић додаје да се у школским програмима, уџбеницима историје за основну и средњу школу, Срби третирају као „ванземаљци“.

Представљени смо као главни рушилачки и реметилачки фактор на Балкану од Великог рата па наовамо. А за књижевна и научна дјела настала на српском језику која су стварали Срби из државног буџета се не издваја ниједан цент. Заиста је тешко наћи народ у Европи чија се права толико газе као што је случај са Србима у Црној Гори“, казао је он.

Према његовим ријечима, случајно или не, али историја се понавља, јер и прије 98 година дешавале су се сличне ствари.

Као за вријеме окупације

Још гори свећа за покој душа 14 учитеља из Бјелопавлића који су 1916. животима платили одбрану српског језика и ћирилице. Аустроугарски окупатор је увео посебне мјере у школству да се умјесто ћирилице уведе латиница, као да се из наставних програма избаце јуначке и патриотске пјесме и српска историја. Храбри професори нијесу хтјели то да прихвате, већ су у војној команди у Подгорици потписали осгавке уз образложење: „Ћирилица је српска историја артерија, аорта српског национализма, а ми смо спремни да будемо српски учитељи и нећемо да будемо анационални. Да бисмо остали доследни позиву српског учитеља у Црној Гори, част нам је извести команду да са овим подносимо оставку на своју досадашњу дужност“, навео је Алексић.

cgjezik

Он је указао да се годинама из наставних програма у Црној Гори избацују знаменити српски писци. Тако су умјесто Милорада Павића и Матије Бећковића њихова мјеста заузели Андреј Николаидис и Есад Мекули.

„Из уџбеника су нестали Свети Сава, Теодосије, Јован Јовановић Змај, краљ Никола Петровић… Избачене су чак и епске песме: „Женидба краља Вукашина“, „Хасанагиница“, док су „Женидба Милића барјактара“ и двије песме Старца Милије, које су сврстане у црногорску књижевност“, рекао је Алексић.

Он је подсјетио да је у вријеме Светог Петра Цетињског, а и касније, најмлађи Црногорци прва знања стицала су из „Српског буквара“. На Цетињу је, 1836. године, Његош објавио „Србски буквар“, а 1838. године „Србску граматику“.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

10 thoughts on “Алексић: Срби на силу Црногорци

  1. Milose ti i ovi nesrecni plagijator zajedno sa srki bojem dobrilkom i milovom udbom i jos pokojim spijunom rijesicete pitanje jezika blago nama sa vama

  2. Тако је Влатко. ДФ и СНП да ставе српско питање на сто и уколико то власт бојкотује да сви заједно изађемо на улице па коме чело пукне.
    Доста више празног мудровања ситих и отуђених странака и посланика које гласају Срби!!!!!

  3. Ponavljam i ponovicu jos sto puta, da su NVO iz Berana, otpusteni profesori srpskog jezika (koji su pusteni niz vodu od celnika opozicije), Grbljani i jos desetine drugih NVO iz Crne Gore, 2011.godine digli svoj glas za ukidanje diskriminacije i aparthejda nad vecinskom srpskom jezickom zajednicom. Tada smo trazili da se omoguci djeci koja to zele da se skoluju na vecinskom srpskom jeziku, bez uslovljavanja sa c.. jezikom, koji su izmislili italijanski okupatori, Vatikan i Zagreb, a sada forsira Vasington, Brisel i NATO. Takodje smo trazili da se vrati srpskom jeziku status sluzbenog, koji je nasilno ukinut 2007.godine. Napominjali smo da je nase uporiste u tome da je to steceno pravo, jer je srpski bio sluzbeni i u knjazevini i kraljevini Crnoj Gori i prije i poslije toga. Ovaj jezik je jedino pominjan tokom italijanske okupacije, ono kada je napravljeno na stotine vanbracne djece koje su rodile tadasnje zene iz Crne Gore sa italijanskim vojnicima, a koji su postali montenegrini. Po evropskoj povelji o jezicima, jedino je srpski mogao da bude sluzbeni, kao vecinski. Medjutim tada je prevagu sa rezimskim snagama napravio PZP i usvojio najdiskriminatorskiji ustav u Evropi. Manjina sa raznim manipulacijama, terorom i podrskom zapada, vlada nad vecinom. I SNP i Srpska lista su ucestvovali u radu na skupstinskim zasjedanjima na tzv.sluzbenom jeziku, a da on nije bio ni izmisljen. Znaci bili su saucesnici, a da nisu nista preduzeli. Nakon toga gase SNS po nalogu Roderika Mura i prelaze na gradjansku opciju, iako ih glasaju samo Srbi, a da za uzvrat nisu nijedno pravo za taj isti narod ostvarili. Imaju mandata isto koliko i ovi iz rezima, ali rezultata nema. Zasto u vrhu opozicije ne bi bili otpusteni profesori iz Niksica, Milan Gajovic koji je zaboravljen i odbacen i mnogi drugi u hiljade Srba iz Crne Gore koji su izgubili posao ili su prebijeni i pucani u prethodnom periodu. Trenutno Srbi u Crnoj Gori imaju jedino poslanicke plate onih iz opozicije i partijske pare i nista vise.
    Pod hitno staviti SRPSKO PITANJE U CRNOJ GORI na sto i traziti|:
    – Da se Srbima vrati konstitutivnost,
    – Srpskom jeziku status sluzbenog jezika,
    – Procentualnu zastupljenost Srba u organima drzavne uprave,
    – Da se zlocini tzv.Lijevih skretanja i pogroma stradalnika Vojske u otadzbini i njihovih porodica do Zidanog Mosta, proglase za ratne zlocine, naprave spiskovi na pravdi Boga ubijenih, kao i spisak ubica. Zatim, je potrebno pohraniti kosti mucenika iz Slovenije u Crnu Goru, zahvaliti Slovencima na cuvanju istih, ali ne i za ubistva neduznih golobradih vojnika devedesetih godina.
    STOP APARTHEJDU. STOP DISKRIMINACIJI. SLOBODA SRBIMA.

  4. МОНТЕНЕГРИНСКА ЈУХАХАХА
    У краљевству Монтенегру
    Војевода Мандићкаха
    Обећао свим Србима
    Да ће дати јухахаха.
    Само нека буду вјерни,
    Нек се боре о свом круху,
    Нека ћуте и гласају,
    Нек плаћају јухухуху.
    Послушни су Србогубци,
    Плаћали су јухухуху,
    Ћутали су, гласали су,
    Борили се о свом круху.
    А с јесени сваког года
    Попне с’ на брег Мандићкаха,
    Па повиче громогласно:
    Добићете јухахаха!
    У краља су јаке прси,
    Грлат ли је Мандићкаха,
    Кад повиче, брда с’ оре –
    Јухахаха, хаха, хаха!
    Сви се гротом смијат стану,
    Све се тресе Срб до Срба,
    А од смјеха, тешка смјеха,
    Заболи их празна трба.
    А шта им је тако смјешно?
    Ил’ је смјешан Мандићкаха?
    Ил’ су смјешни Србогубци?
    Ил’ је смешно „јухахаха“?
    Све троје је доста смјешно,
    Понајвише Мандићкаха,
    Кад озбиљно, милостиво,
    Проговори: Јухахаха!
    Срећни су ти Србогубци,
    Срећан ли је Мандићкаха,
    Кад их тако развесели
    Празна рјечца: Јухахаха!

  5. Алексићу: Res, non verba – Дјела не ријечи.
    У противном: Vae victis – Тешко побијеђенима.
    А под вашим вођством претрпјели смо превише пораза.

  6. Алексићу, упрво је НСД чији сте предједник политичког савјета најодговорнија за овако стање ствари. Ваш предсједник је свјесно прихватио превару у виду политичког језичког Франкештајна званог Црногорски-српски, босански, хрватски језик и књижевност. Превару, јер се званични образовни програм за основне и средње школе назива Црногорски језик и књижевност што можете провјерити на сајту Завода за шклство , рубрика „Образовни програми“.
    Погледајте у Општенм закону за образовање и васпитање како је дефинисана употреба српског језика у црногорским школама и биће Вам јасно да је то језик који је осуђен на нестајање. У доношењу тога закона учествовали су Ваши незнавени или продани посланици који изгледа само због бирача и даље „говоре српским језиком“.
    Цијеним Вас и дајем Вам за право да је све што сте написали тачно, али и Ви сте, са функцијом коју покривате, дио преваре црногорских грађана чији је матерњи језик Српски језик.
    Кукање по порталима не помаже, тако да имам право да посумњам да је и ваш иступ само политичка манипулација.
    Како то господине Алексићу да Ваша политички моћна „српска“ странка није организовала ни један округли сто, ни једну јавну расправу о овом проблему ни један званични протест, ни једну представку домаћим и страним организацијама које штите матерње језике и боре се против асимилације.
    Умјесто тога, Ваш лидер Мандић, који је час четнички војвода час грађанин европљанин, у стилу караља Балхахе, сервирао је Србима у Црној Гори политичку Јутутунску јухухуху.
    ПГ због наведеног нема „адекватног одговора на асимилацију Срба“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *