ИН4С

ИН4С портал

Случај которских камера: Тројица ухапшених и 18 пронађених камера

Тројица ухапшених и 18 пронађених камера резултат су истраге коју је Тужилаштво покренуло након што су “Вијести” објавиле да је добар дио Котора “покривен” камерама, али да држава нема ништа са тим незаконитим снимањем. Лисице на руке стављене су Которанима Игору Андрићу, Илији Дедовићу и Трипу Мошкову, који су у ноћи између недјеље и понедјељка, на три локације покушавали да скину камере којима је неко мјесецима незаконито снимао Котор. Они се терете за кривично дјело помоћ починиоцу у кривичном дјелу.

Тројица ухапшених и 18 пронађених камера резултат су истраге коју је Тужилаштво покренуло након што су “Вијести” објавиле да је добар дио Котора “покривен” камерама, али да држава нема ништа са тим незаконитим снимањем.

Лисице на руке стављене су Которанима Игору Андрићу, Илији Дедовићу и Трипу Мошкову, који су у ноћи између недјеље и понедјељка, на три локације покушавали да скину камере којима је неко мјесецима незаконито снимао Котор.

Тужилаштво их сумњичи да су починили кривично дјело помоћ починиоцу након извршеног кривичног дјела, а након саслушања одређено им је задржавање до 72 сата. Из Врховног државног тужилаштва јуче је саопштено да је полиција “претходних дана” по налогу тужилаштва обезбјеђивала мјеста у Котору на којима су постављене камере.

“На различитим локацијама у Котору полиција је пронашла 18 камера. У осам случајева утврђено је ко је поставио камере, док се за остале камере утврђује коме припадају”, пише у саопштењу Тужилаштва.

Из Управе полиције јуче су казали да у сарадњи са Тужилаштвом раде на утврђивању свих релеватних чињеница у том предмету. Према незваничним сазнањима истражитељи покушавају да утврде да ли су камере којима је, како се вјерује, мафија снимала ко улази, излази и креће се Котором, повезане са техничким уређајима одузетим 17. априла од припадника једног од три которска криминална клана.

kotor_stari_grad

Репортери “Вијести” прошле седмице снимили су камере са обје стране тунела Врмац на улазу у град, прилазима Општини са стране Тивта, на магистрали, на неколико локација у насељу Доброта, ширем центру, парку, шеталишту, кружном току, заобизлазном путу преко Тројице, на раскрсници магистралног и Пута И бокељске бригаде, скретању за насеље Кавач.

У ноћи између суботе и недјеље двије камере су скинуте, а из полиције су саопштили да они немају ништа са тим. Нејасно је, међутим, како су те камере “нестале”, ако су их истражитељи обезбјеђивали.

Агенција за заштиту личних података није контролисала ко је и како поставио камере на јавним површинама у Котору, јер им је за то био “кратак рок”. То је “Вијестима” саопштио в. д. директора Агенције Чедомир Митровић. Он је казао да је из медија сазнао да се Тужилаштво заинтересовало за тај случај.

Без одговора је остало и питање да ли је Агенција надлежна за поступање у случају када се неовлашћеним снимањем крши Закон о заштити података о личности и ако јесте због чега раније нису реаговали, већ су чекали да се из медија информишу о томе.

Из кабинета предсједника Општине Котор Александра Стјепчевића “Вијестима” су јуче казали да је надлежност Агенције за заштиту личних података уклањање камера са јавне површине, а не Комуналне полиције.

Они тврде да им се грађани нијесу жалили на камере постављене на јавним мјестима.

“Дирекција за уређење и изградњу Котора није надлежна за постављање камера нити давање сагласности за постављање истих. С тим у вези, Дирекцији се нико није обраћао за издавање сагласности за постављање камера”, казали су из Општине Котор.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

3 thoughts on “Случај которских камера: Тројица ухапшених и 18 пронађених камера

  1. Uhapsili su pione, sto ne uhapse nalogodavce? Ako smiju? Ne treba ni policija za grad koliki je Kotor, sve se zna, sve se vidi i sve se cuje. Svi sve znaju, a mi smo njihovi taoci

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *