ИН4С

ИН4С портал

Перовић: Вратити дјечији додатак што прије

Покрет за промјене, лого

Предсједница Мреже жена Покрета за промјене ПзП Татјана Перовић сматра да се под хитно мора вратити дјечији додатак као једина равноправна категорија за све.

pokret za promjene

Њено саопштење преносимо у цјелости.

Закон који омогућава мајкама са троје и више дјеце а које су провеле 15 година на бироу, или пак само са 15 година радног стажа да добију доживотну накнаду, није донио никаква побољшања прије свега млађим женама које имају троје И више дјеце.

Осим тога, држава је потпуно занемарила проблем самохраних родитеља у лошој материјалној ситуацији. 

Иако је закон као закон у овако тешкој ситуацији социјално прихватљив, јер су жене у вријеме бескрупулозне приватизације и тајкунизације друштва угрожене, чињеница је да је држава ипак пала на испиту.

Прије свега јер није постојала никаква сређена статистика о томе колико је жена могло да се јави за ову врсту примања.

Са друге стране, имамо још један велики парадокс, жена која има троје дјеце, факултетски је образована, и отишла је у пензију са пуним радним стажом има надокнаду за свако дијете по основу посебног стажа. Та надокнада варира од случаја до случаја зависно од плате коју је током радног стажа примана, али прерачуната у еуро то је износ од 2 до 7 еура. Тако да смо, нажалост, дошли до још једне ситуације у којој су изгледа нечија дјеца мање вриједна од других.

Сматрамо да под хитно мора да се врати дјечији додатак као једина равноправна категорија за све или уколико власт то не прихвати, наводно ради финансијске ситуације онда је неопходно инсистирати на измјени закона како би се направила праведна разлика између жена које имају троје и више дјеце и које са пуним радним стажом одлазе у пензију. 

Свјесни смо да се мора направити нека социјална равнотежа, али дефинитивно на много праведнији начин, него што се показало кроз измјене овог закона.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Перовић: Вратити дјечији додатак што прије

  1. tako je pravedno. prima d. dodatak imala 1- 10 djece . a suma zavisno od uzrasta predškolsko X, osnovac X, a srednjoškolac najveća suma. i u socijalno mogu da izračunaju imaju dosta službenika i neka se majkama isplaćuje suma kolika god bila

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *