ИН4С

ИН4С портал

Гдје је та одлука о Перуничићу

Члан Одбора за безбједност и посланик Демократског фронта Предраг Булатовић очекује да му потпредсједник Владе Душко Марковић достави акт о именовању координатора АНБ Дејана Перуничића, како би “могао да обавља посланичку дужност која захтијева да буде упознат са релевантним одлукама државних органа”.

Predrag-Bulatovic1

Ако не добијем одговор бићу принуђен да пишем дописе по основу Пословника и Закона о слободном приступу информацијама од најнижих службеника у Влади, до министарстава, закључно са сектором за ванредне ситуације”, каже Булатовић, наводећи да је допис Марковићу упутио прије двије седмице.

Булатовић је поновио да је одлука о постављењу Перуничића неуставна, јер је Марковић приликом расправе о Предлогу измјена закона о АНБ у Скупштини објаснио да је координатор Агенције постављен “овлашћењем Владе”.

“И да нема овлашћење Владе, он има надлежност по Акту о систематизацији као руководилац операција који је кључна професионална фигура у АНБ,” казао је тада Марковић.

Булатовић је, позивајући се на скупштински Пословник који обавезује Владу да достави информације посланицима, од премијераМила Ђукановића затражио Акт о систематизацији радних мјеста у АНБ. Међутим, шеф Ђукановићевог кабинета Рајко Ковачевић у писаном одговору упутио га је да се “обрати органу надлежном за његово доношење”.

”Премијер је персонално и функционално руководио операцијом смјене Бора Вучинића и довођења Перуничића. Он мора да зна на основу којих аката је наредио да се то изведе. Ђукановић се међутим сакрио иза шефа кабинета кога наш Пословник не познаје, чиме наставља праксу да су систематизација и кабинет изнад самог Устава,” објаснио је посланик.

У Закону о АНБ не постоји одредба која прописује ко руководи службом након разрјешења директора, па је Влада пошто је смијенила Бора Вучинића на то мјесто поставила Перуничића одлуком која до сада није објављена.

“И данас је АНБ ван закона и уставног поретка јер нема руководиоца, а јавност не зна који је то акт на основу кога је именован,” тврди Булатовић.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *