ИН4С

ИН4С портал

Какву заверу кују Израел и Арабија

1 min read

NetanijahuИзраел и Саудијска Арабија тајно сарађују на плановима за напад на Иран, ако преговори не уроде заустављењем нуклеарног програма Техерана, пише Сандеј тајмс.

Те две земље деле забринутост, која их је супротставила САД, јер Вашингтон тежи споразуму са Ираном да би се ублажиле економске санкције у замену за повлачење нуклеарног развоја.

Судећи према дипломатском извору, на који се позива британски лист, Саудијска Арабија је пристала да допусти Израелу да користи њен ваздушни простор и помогне израелски напад сарадњом у коришћењу беспилотних летелица, хеликоптера за спасавање и авиона танкера за пуњење горивом.

Израелска обавештајна агенција Мосад наводно ради са саудијским званичницима да би Јерусалим и Ријад били спремни након потписивања нуклеарног споразума у Женеви.

„Кад једном женевски споразум буде потписан, војна опција ће опет бити на столу. Саудијци су љути и вољни да дају Израелу сву помоћ која му је потребна“, рекао је исти извор „Тајмсу“.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху апелује у међувремену на америчку и француску јавност да се успротиве предложеном споразуму с Ираном за који он верује да не обезбеђује довољан притисак на Иран. Нетанијаху је изјавио за Си-Ен- Ен (ЦНН) да је ирански нуклеарни програм директна претња преживљавању Израела.

Француски председник Франсоа Оланд стиже данас у посету Израелу, прву откако је на тој функцији, након што су га израелски званичници похвалили за очито блокирање споразума с Ираном.

Топао дочек се припрема за француског лидера који ће, како се очекује, поновити да „ирански војни нуклерни програм мора стати“.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *