ИН4С

ИН4С портал

Траже од Владе да донесе закон о играма на срећу

1 min read

vlada-crne-gore

Скупштински Одбор за економију, финансије и буџет није се данас изјаснио о предложеним измјенама и допунама закона о играма на срећу и порезу на доходак физичких лица, којим би се додатно повећали приходи буџета, јер нема мишљење Владе, преноси агенција Мина.

Александар Дамјановић, предсједник Одбора и посланик Социјалистичке народне партије, је саопштио да ће то скупштинско тијело сачекати мишљење Владе, као и став представника Управе за игре на срећу, како би се изјаснило о измјенама и допунама закона, које су предложили посланици Демократске партије социјалиста и Социјалдемократске партије, Зоран Вукчевић и Дамир Шеховић.

Шеховић је објаснио да предложене измјене и допуне закона предвиђају опорезивање дохотка физичких лица по стопи до 15 одсто и повећање фиксних концесионих накнада у области игара на срећу на 50 одсто, чиме би се обезбиједили неколико милиона еура већи фискални приходи.

„Усвајање предложених измјена и допуна закона, као и закључака којима би се уредила ова област, Црна Гора би добила много више од тих неколико милиона еура у буџету“, саопштио је Шеховић на сједници Одбора.

Влада да одлучи

Закључцима, који су предложени уз измјене и допуне, тражи се од Владе да до краја првог квартала наредне године донесе закон којим би се системски уредила област игара на срећу. Закључцима је предвиђено и да се до краја године обезбиједи електронски надзор области игра на срећу, као и контрола он-лине клађења преко интернета.

Шеховић сматра да је неопходно системски уредити област игара на срећу, у којој се обрћу стотине милиона еура, док цифра од 5,5 милиона еура, колики је њен тренутни допринос буџету, ни изблиза не одговора износу који би држава требало да приходује.

Он је објаснио да је измјенама и допунама Закона о порезу на додату вриједност било предвиђено опорезивање у области игара на срећу, али да се на тај начин добило законско рјешење које се није могло примјенити.

„Зато смо дошли на идеју да то ријешимо кроз измјене и допуне закона о играма на срећу и порезу на доходак физичких лица“, саопштио је Шеховић и додао да су предлагачи на тај начин покушали да обезбиједе додатно пуњење буџета, јер постојеће законско рјешење не даје никакав фискални приход.

Дамјановић: За области игара на срећу неопходно систематско решење

Дамјановић сматра да је за области игара на срећу неопходно системско рјешење, како би се у будућности избјегле ситуације као у случају казина у хотелу Маестрал у Пржном, преко којег су из Црне Горе изашле десетине милиона еура, односно новац који ни приближно не одговара износу одобрених концесија за бављење том дјелатношћу, преноси Мина.

„Да се то не би дешавало, неопходно је системско рјешење“, поручио је Дамјановић и додао да приходи од концесија морају бити дио буџета, подсјећајући д ау Црној Гори не постоји onlajn надзор казина и кладионица, због чега је бесмислено расправљати о предложеним измјенама.

Он је подсјетио и да у Црној Гори не постоји он лине надзор казина и кладионица, због чега је бесмислено расправљати о предложеним измјенама.

Младен Бојанић, посланик Позитивне Црне Горе, казао је да чињеница да сједници не присуствују представници Управе за игре на срећу показује њихов однос, као и да без њих и представника Владе нема смисла расправљати о предложеним измјенама и допунама.

Он сматра да би се усвајањем предложених измјена и допуна додатно оптеретило пословање у области игара на срећу, јер је њено опорезивање већ предвиђено Законом о ПДВ-у, који је још на снази.

Посланик Демократског фронта, Милутин Ђукановић, сматра да би се области игара на срећу уредила кроз евиденцију и увођење фискалних каса, које приређивачи избјегавају.

„Поента је да побјегну од евиденције. Они ће пристати и на повећање концесионе накнаде и пореза на доходак физичких лица, али не и на фискалне касе“, рекао је Ђукановић.

Он је саопштио да Скупштина усваја законе и на тај начин даје ингеренције.

„Влада ће имати ингеренције које јој дају закони, а које је претходно усвојила СКупштина“, рекао је Ђукановић.

Посаник ДПС-а, Зоран Јелић, казао је да се рјешавање питања опорезивања у области игара на срећу одуговлачи, због чега трпи буџет.

Јелић је тражио је од предлагача закона, представника ДФ-а, да објасне да ли би се усвајањем амандмана омогућило мијешање Скупштине у рад Владе.

Чланови Одбора данас су расправљали и о амандманима гупе посланика СДП-а на Предлог закона о заштити интереса у рударско-металуршком сектору, којим се оставља могућност парламенту да одлучује о стратешком купцу Комбината алуминијума и предвиђа могућност продаје цјелокупне имовине предузећа, како би се избјегла парцијална.

Шеховић је, образлажући предложене амандмане, казао да парламенту мора бити омогућено да одлучује о евентуалном стратешком партнеру за КАП или о томе да фабрику преузме држава. Предложеним амандманима се, како је навео, не улази у начин спровођења тендера за КАП, већ да се на тај начин Скупштини омогућава да одлучује да ли ће одређени стратешки партнер бити купац или ће компанију преузети држава.

„Они који су се до сада бавили КАП-ом изгубили су кредибилитет. Од грађана се скрива информација да та компанија идаље кошта државу, коа и да ће трошак од увођења стечаја до краја године износити око шест милиона еура“, саопштио је Шеховић.

Бојанић је навео да не сумња у добру намјеру предлагача, али да би се усвајањем предложеног могло десити да Влада, као „главни кривац“ за ситуацију у КАП-у, пренесе одговорност на Скупштину.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *